Prečo chcieť CMS

Prečo chcieť CMS

Hoci sú webové stránky tvorené pomocou HTML, CSS, JavaScriptu a ďalších technológií, tak múdre hlavy nad tým všetkým vytvorili CMS, aby si obsah webových stránok mohol upravovať aj laik, ktorý o HTML, CSS a JavaScripte v živote nepočul.

CMS je skratka z anglického Content Management System, po slovensky Správa obsahu webu. Jedná sa o rozhranie vďaka, ktorému nie je potrebné mať pre vykonanie zmien na webe programátora. 

Ak máte webové stránky, ktorých súčasťou je CMS, tak zmeny na nich urobíte rovnako jednoducho ako keď píšete list vo worde. Jednoducho iba klikáte, píšete, nahrávate obrázky, určujete veľkosť písma, farbu atď. Väčšinu zmien si urobíte bez nutnosti platenia programátora.

Medzi najznámejšie CMS systémy patrí Wordpress. Ten je celosvetovo najrozšírenejší. Niektoré firmy, ktoré sa živia tvorbou webových stránok si vytvorili vlastné CMS systémy, ktoré dodávajú ako súčasť ich riešení.

Wordpress bol pôvodne vyvinutý na písanie blogov. Na to je ideálny. Postupne sa rozširoval o rôzne doplnky, vďaka ktorým sa stal svetovo najpoužívanejším. Má však aj svoje nedostatky, kvôli ktorým ho my nepoužívame. 

My využívame ako CMS systém Umbraco. Na tomto systéme beží celosvetovo milión web stránok. Je to systém otvorený a môžeme ho rzoširovať bez obmedzení podľa potrieb zákazníkov. 

Vďaka otvorenosti a flexibilite Umbraca dokážeme na webové stránky doplniť funkcie, ktoré iní vývojári zapracovať nedokázali. Neraz sa nám stalo, že za nami prišli zákazníci, ktorí už web mali, ale chceli ho prerobiť. Ich predchádzajúci dodávateľ nedokázal na web dať všetko, čo potrebovali, prípadne im to tam dal, ale s rôznymi nechcenými obmedzeniami a kompromismi.

Vďaka CMS majiteľ webu zvládne väčšinou úprav na svojom webe svojpomocne. Zmeny má hotové okamžite a ušetrí nemalé peniaze. 

Majiteľovi webu je jedno, či je ako CMS použitý Wordpress, Umbraco alebo čokoľvek iné. Hlavné je, aby neplatil zbytočne za úpravy webu, ktoré si môže urobiť sám a aby jeho web obsahoval všetky funkcie, ktoré očakáva.



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?