5 IT profesií pre začiatočníka

5 IT profesií pre začiatočníka

Podľa portálu platy.sk patrí odvetvie informačných technológií na 2. miesto v rebríčku výšky platov na Slovensku.

V prípade, že uvažujete o zamestnaní v počítačovej firme, ale nemáte veľa skúseností, máme pre vás 5 tipov aké zamestnanie by bolo pre vás na úvod vhodné.

Programátor Junior

Platovo veľmi zaujímavá pozícia. Programátor junior je pracovná pozícia, pre ktorú potrebujete znalosť aspoň jedného programovacieho jazyka. Vašou úlohou bude vytvárať nové, prípadne upravovať existujúce aplikácie, pričom vás povedie skúsenejší kolega.

V závislosti ako dobre si povediete, tak môžete platovo stúpať vyššie pomerne rýchlo. Postupne sa pri práci naučíte veľmi veľa nových vecí, technológií a ak k tomu pridáte ďalšie vzdelávanie, tak do dvoch troch rokov sa môžete posunúť na pozíciu programátor senior a svoj plat výrazne zvýšiť.

Manuálny tester

Úlohou testera je overiť, či aplikácia pracuje ako má a nájsť prípadné chyby a nedostatky. V podstate pracujete s aplikáciou ako bežný používateľ s tým rozdielom, že to robíte ešte skôr ako sa aplikácia dostane k reálnym užívateľom. Nájdené chyby zapisujete a reportujete do vývojového tímu, ktorý ich následne opravuje.

Čím lepšie zvládate prácu na počítači, tým lepšie vám to pôjde. Mať aspoň základné znalosti programovania je na tejto pozícii veľkou výhodou, hoci to nie je nutnou podmienkou.

Helpdesk

Helpdesk alebo aj zákaznická podpora je oddelenie, ktoré odpovedá na technické a užívateľské otázky zákazníkov. 

Na tejto pozícii si treba hlavne uvedomiť fakt, že tam volajú a píšu zákazníci vtedy, ak im niečo nie je jasné alebo ak im niečo nefunguje. Musíte sa preto obrniť trpezlivosťou a nebrať sťažnosti zákazníkov osobne, pretože je jasné, že tam ľudia volajú keď potrebujú pomoc a nevolajú tam, keď vás chcú pochváliť. Takže sa budete často stretávať aj s ich netrpezlivosťou a negatívnymi reakciami. A možno  vám aj vynadajú, hoci ste v to nevinne.

Čím lepšie zvládate bežnú prácu na počítači, tým lepšie vám to pôjde. 

Pri štarte na tejto pozícii dostanete zaškolenie k problematike, ku ktorej budete podporu zákazníkom poskytovať.

Opäť aspoň základná znalosť programovania je na tejto pozícii veľkou výhodou.

Konzultant/analytik

Konzultant alebo analytik je človek, ktorý sa stretáva so zákazníkom ako prvý po tom ako si zákazník produkt zakúpi. Úlohou konzultanta môže byť jednak zaškolenie používateľov pre zakúpený produkt, ale je to najmä súpis požiadaviek na úpavu zakúpenému produktu, aby ten vyhovoval čo naviac potrebám zákazníka.

Softvérové firmy predávajú jednak tzv. krabicové riešenia. To sú programy, ktoré si zákazník kúpi a používa ich v takej miere ako to daný produkt umožňuje.

Potom sú to riešenia, ktoré majú určitú základnú funkcionalitu, ale vo veľkej miere sa musia nastaviť a prispôsobiť potrebám zákazníka. A to je práve úloha konzultanta, aby dokázal zmapovať, čo všetko zákazník potrebuje a následne, aby dokázal jednotlivé požiadavky správne popísať, nastaviť a prípadne posunúť na zapracovanie programátorom.

Skúsenosti s programovaním sa tu veľmi hodia, pretože niektoré nastavenia vyklikáte, ale mnohé môžete realizovať aj malým programátorským zásahom.

Obchodník

Úlohou obchodníka je predať produkt. 

V prípade práce obchodníka pre počítačovú firmu, čím lepšie ovládate prácu s počítačom, tým lepšie dokážete potenciálnemu zákazníkovi produkt odprezentovať.

Absolvovanie základného kurzu programovania vám poskytne širší rozhľad a pohľad na produkt z inej stránky. Jednoduchšie odhadnete, či konkrétna požiadavka zákazníka bude realizovateľná alebo nie. Nemusíte s množstvom otázok chodiť za programátorom, ale viete dať odpoveď zákazníkovi okamžite. Čím lepšie a rýchlejšie zodpoviete otázky zákazníka, tým skôr si od vás produkt kúpi a tým viac zarobíte, pretože váš plat obchodníka sa vo veľkej miere odvíja od toho, koľko dokážete predať.

 

ZÁVER

Na záver treba zdôrazniť, že akékoľvek počítačové znalosti a zručnosti, či už práca s konkrétnym programom, aplikáciou, programovanie, je v IT vždy iba na prospech. Čím viac toho viete, tým viac možností máte na výber.

Svet informačných technológií sa neustále rýchlo vyvíja. Čo viete dnes, zajtra už nestačí. Je preto nevyhnutné sa neustále vzdelávať. Kto z kolotoča vzdelávania vypadne, toho status bude klesať a ostanú mu tie menej platené pracovné miesta.

Tak nezaháľajte a skúste sa naštartovať a zvládnuť základy programovania.


Rezervujte si IT pracovné miesto ...



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?