Dve základné techniky použitia obrázkov pre rýchlejšie načítanie webových stránok

Dve základné techniky použitia obrázkov pre rýchlejšie načítanie webových stránok

Rýchlosť zobrazenia webových stránok

Rýchlosť zobrazenia webových stránok ovplyvňuje viacero faktorov. V prvom rade je to rýchlosť pripojenia do internetu a potom hlavne množstvo dát, ktoré webová stránka obsahuje.

Rýchlosť akou je do internetu pripojený návštevník vašich webových stránok samozrejme neovplyvníte, ale objem údajov, ktoré sa načítavajú máte plne pod kontrolou.

Objem údajov, ktoré sa načítavajú pri zobrazení webových stránok závisí od toho ako je webová stránka naprogramovaná a od prvkov, ktoré obsahuje. Spôsob programovania webových stránok má plne v réžii váš vývojár, ktorý vám webové stránky vytvorí. Ich následná aktualizácia, zmena textov, obrázkov a pod. už je väčšinou vo vašich rukách.

A práve obrázky môžu spôsobiť, že vaše webové stránky sa budú načítať veľmi pomaly a odradia návštevníkov vášho webu od toho, aby si na webe pozreli viac informácií.

Rozmery a veľkosť obrázkov

O tejto problematike sme už písali v predchádzajúcom článku Ako správne používať obrázky na webových stránkach. Ak sa budete držať rád, ktoré sú v tomto článku uvedené, splnili ste základný predpoklad k tomu, aby webové stránky neboli spomalené v dôsledku neprimeranej veľkosti obrázkov.

Počet obrázkov

Hoci ste všetky obrázky upravili do primeranej veľkosti, tak aj napriek tomu sa môžu vaše webové stránky načítavať pomaly, ak na nich bude zaradených veľmi veľa obrázkov.

Ak tam budete mať stovky alebo až tisíce obrázkov, tak sa môžu webové stránky stať úplne neovládateľnými. Prehliadač webových stránok sa pri načítaní webovej stránky snaží načítať celý jej obsah, teda aj všetky obrázky, ktoré konkrétna webová stránka obsahuje, hoci nie všetky musia byť práve vo viditeľnej oblasti prehliadača. Ak budú obrázky až niekde na konci webovej stránky, v časti, ktorá ešte nie je viditeľná, aj napriek tomu sa budú načítavať.

Riešením je tzv. Lazy Load, čo znamená, že kód webovej stránky je upravený tak, aby sa obrázky načítavali až vo chvíli, keď sa dostanú do viditeľnej časti obrazovky, teda až vo chvíli, keď ich máte skutočne vidieť.

Takúto úpravu si však neviete urobiť sami. Skúsený tvorca webových stránok na túto skutočnosť myslí a už pri návrhu webových stránok vám Lazy Load do nich zapracuje.

Rozsiahle fotogaléria sa potom zobrazujú rovnako rýchlo a plynule ako webové stránky s pár fotkami.



Staňte sa profíkom

Ak rozmýšlate o kariére tvorcu webových stránok, vývojára, či programátora, mrknite na kurz DEVELOPER BOSS. Nezáleží na tom, či ste už niečo vyskúšali alebo ste úplný začíatočník a je pre vás tvorba webových stránok španielska dedina. V kurze programovania a tvorby webových stránok sa naučíte rôzne techniky ako pracovať s obrázkami, aby bol web rýchly aj keď obsahuje tisícky obrázkov a fotografií.


Chcem byť DEVELOPER BOSS >>



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?