Byť programátorom má značné výhody

Byť programátorom má značné výhody

Rozmýšľate na akú školu poslať svoje dieťa? Alebo rozmýšľate sami o sebe? Čomu sa venovať? Čím sa živiť? Byť programátorom má svoje nesporné výhody, ktoré vás možno presvedčia o tom, že je to pre vás to pravé živobytie.

Vyhľadávaná profesia

Práca v sektore informačných technológií a najmä práca programátora je na trhu práce nedostatkový tovar. Firmy a zamestnávatelia sa predháňajú v tom aké benefity ponúknu, aby programátora získali. Bez zdĺhavého hľadania nájdete prácu na Slovensku aj v zahraničí.

V blízkej budúcnosti to nevyzerá na zmenu. Skôr naopak. Dopyt po programátoroch má neustále narastať.

Veľmi dobré odmeňovanie

Platy programátorov na Slovensku aj v zahraničí patria medzi tie najvyššie. Strčia do vrecka aj lekárov aj právnikov.

Ako začínajúci programátor budete mať nástupný plat v hrubom minimálne 1.500 Euro. Ktorý iný absolvent bez praktických skúseností sa tým môže pochváliť?

Čím viac skúseností budete mať, tým lepšie odmeňovanú prácu si môžete ako programátor nájsť. Dnes sú úplne bežné platy okolo 4, 5, 6 a viac tisíc Euro. A to hovoríme o platoch na Slovensku.

Všetko závisí od toho koľko a akých programovacích jazykov ovládate, aké skúsenosti máte a ako ich viete preukázať.

Rozličné benefity

Okrem veľmi dobrého platu poskytujú firmy programátorom aj množstvo benefitov. Najobľúbenejším benefitom je určite práca z domu. Nemusíte nikam každé ráno cestovať. Pracujete z domu v čase, ktorý vám vyhovuje.

Môžete dostať  služobný počítať. Zamestnávateľ sa snaží, aby ste sa vzdelávali, takže vám poskytne aj príspevok na rôzne kurzy a pod.

Dokonca som sa stretol s firmou, ktorá postavila programátorom dom a zaistila im ubytovanie, aby jej programátori neodchádzali.

Dá sa to rýchlo naučiť

Ak chcete byť lekárom, musíte 6 rokov študovať na vysokej škole. Potom pokračovať vo vzdelávaní a získať atestácie.

Ak chcete byť právnikom, musíte 5 rokov študovať na vysokej škole. Potom pokračovať vo vzdelávaní a v skúškach, aby ste získali titul JUDr.

Ak chcete byť programátorom, nemusíte vysokú školu absolvovať vôbec. Dokonca väčšina absolventov našich vysokých škôl zameraných na programátorov, ktorí sa ku mne dostali, bola nepoužiteľná. Síce sa tvárili mnohí z nich ako majstri sveta, ale keď dostali praktické zadanie, tak výsledok bol nepoužiteľný.

To čo som očakával od vysokej školy, že ich naučí, to nevedeli.

Ak sa rozhodnete byť programátorom, tak prvé platené veci môžete začať realizovať už za pár mesiacov, ba mnohokrát aj za pár týždňov. Ak budete poctivo na sebe pracovať a neustále sa vzdelávať, tak vám garantujem, že po 4 rokoch sa budú firmy o vás byť a váš plat bude minimálne 4 tisíc Euro.

O takomto niečom môže študent medicíny, či práva iba snívať.

Nič nie je zadarmo

Nič nie je zadarmo a nikto učený ešte z neba nespadol. V celom živote platí tzv. ľahko - ťažký paradox. To znamená, že ak robíte to, čo dokáže väčšina ľudí, pretože je to ľahké, tak aj vaše odmeňovanie tomu zodpovedá. Nebudete zarábať veľa a zamestnávateľ vám bude určovať pracovné podmienky.

Stať sa dobre plateným programátorom, nie je jednoduché. Vyžaduje to najmä veľa učenia zo zahraničných zdrojov. Ak neviete po anglicky a chcete programovať, tak naučiť sa čítať a rozumieť anglickým textom je prvá nevyhnutná podmienka.

Druhou nevyhnutnou podmienkou je vytrvalosť. Nič nepríde zo dňa na deň. Každý deň po malých krôčikoch sa treba vzdelávať a získané vedomosti preniesť do praxe. Bez praxe vám budú teoretické znalosti na nič. Takže dobrým prístupom je možnosť stáže vo firme hoci aj bezplatnej stáže. Odmenou vám nebudú peniaze, ale vaše znalosti a ich overenie v praxi.

Pracovať pre firmu zadarmo? Môže sa vám to zdať ako nezmysel, ako vydieranie. Musíte si však uvedomiť, že aj firmu to stojí nemalé úsilie. Musí podstúpiť riziko, že sa vám niekto venuje a výsledok nemusí byť použiteľný. Firma platí vášho mentora, ale nemá istý výsledok. Keď reálny výsledok bude, môžete si byť istý, že vás firma odmení. A ak by to bola aj nefér firma a chce vás naozaj iba využiť, tak so získanými znalosťami a skúsenosťami si ľahko nájdete prácu ako programátor niekde inde.

Čiže to neberte hneď na začiatku ako prácu, ale ako školu. Keď chodíte na strednú alebo vysokú školu, tiež vám škola neplatí za to, že na nej študujete.

Máte na to byť programátorom?

To nezistíte, kým to nevyskúšate.


Vyskúšajte kurz programovania tu >>



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?