Najlepšia technológia nielen na tvorbu webov

Najlepšia technológia nielen na tvorbu webov

Každý kto sa začal zaoberať myšlienkou, že sa bude živiť tvorbou webových stránok, zrejme narazil na túto otázku.

Čo sa musím naučiť? Ako sa to robí? Čo k tomu potrebujem?

Narazíte na kurzy HTML, CSS, JavaScript. Potom Bootstrap, jQuery, React atď.

Áno toto je základ. Všetko toto viete použiť a zrejme aj využijete, nech robíte webové stránky v akomkoľvek vývojovom prostredí.

Toto je nevyhnutný základ. Je to však iba minimum. To zásadné rozhodnutie prichádza vo chvíli, keď si uvedomíte, že potrebujete pracovať aj s dátami.  Že potrebujete,  aby si aj zákazník vedel web sám upravovať. Že web má mať určitú formu interakcie aj s jeho návštevníkom, napr. keď vytvárate určitý rezervačný systém.

Vtedy prichádza na rad otázka webového servera a technológií, ktoré webový server podporuje.

PHP alebo .NET

Možností akú technológiu použiť na strane webservera je viacero. Najrozšírenejšie sú PHP a .NET. Obidve sú porovnateľné a majú ekvivalentné možnosti z pohľadu tvorby webových stránok.

Pokiaľ ide o prevádzku webov a dostupnosť webhostingu v tom sú si tiež pomerne rovnocenné. Rovnocenné technologicky aj cenovo.

Čo teda vybrať?

Na Slovensku aj celosvetovo je rozšírenie PHP. Nie je to však z dôvodu, že by to bola lepšia technológia ako .NET. Dôvod je prozaickejší. Sú ním náklady na vývoj a prevádzku v minulosti.

.NET technológia vznikla  skôr ako PHP. Avšak, ak ste chceli vytvárať webové stránky pre .NET, museli ste si kúpiť Visual Studio, ktoré v minulosti stálo 3.000 Euro. Kto by si to dovolil? Samostatný programátor ťažko. Na prevádzku .NET webov je potrebný Windows server a väčšinou aj MS SQL databáza. Aj server aj databáza sú za nemalé poplatky.

Logicky na .NET platforme vytvárali weby iba veľké firmy.

Vývojárska komunita sa spojila a vytvorila alternatívu, ktorou je PHP. To je pre všetkých zdarma. Nad PHP vznikla nadstavba s názvom Wordpress. Wordpress slúži na tvorbu webov so systémom na správu obsahu, t.j. na to, aby si obsah webu mohol meniť aj jeho majiteľ, teda bežný človek. Aby si ho mohol meniť bez nutnosti pomoci od programátora.

Tento prístup viedol k tomu, že väčšina začínajúcich vývojárov sa pustila do PHP a následne aj Wodpressu. Kto by to nevyužil, ak je zadarmo a na prvý pohľad nevidieť zásadný rozdiel oproti .NET technológii.

Zmena prišla v roku 2014

Po zmene vedenia v Microsofte sa situácia pred pár rokmi zásadne zmenila. Na čelo Microsoftu sa dostal Satya Nadella. Ten sa rozhodol viac otvoriť vývojárom a mnohé zdrojové kódy a nástroje od vtedy poskytuje Microsoft zdarma. 

Microsoft sa rozhodol poskytnúť komunite vývojárov Visual Studio zadarmo. Dnes môže toto špičkové vývojové prostredie využívať každý bezplatne.

Je .NET lepší ako PHP? Rozhodne áno. Spýtajte sa 100 programátorov, ktorí vyskúšali PHP aj .NET a 100 z nich vám potvrdí, že v .NET sa programuje lepšie. Osobne nepoznám žiadneho programátora, ktorý by prešiel s .NET na PHP, ale poznám viacerých, ktorí prešli opačným smerom, t.j. z PHP na .NET.

Z pohľadu tvorby webových stránok je .NET lepší napr. v tom, že tam viete lepšie oddeliť vizuálnu časť webu od jeho nevizuálnej, t.j. dátovej a výpočtovej.

Rozhodujúca výhoda

To, čo však ja považujem za oveľa dôležitejšie je, že .NET použijete nielen na tvorbu webových stránok. .NET využijete veľmi efektívne aj na tvorbu menších, či rozsiahlejších Windows desktopových aj serverových aplikácií. A dokonca aj na tvorbu mobilných aplikácií pre iPhone, Android telefóny a v súčasnosti s .NET core aj pre vývoj na Mac či Linux.

Z hľadiska rôznorodosti použitia nie je možné PHP s .NET vôbec zrovnávať. Taktiež z hľadiska potenciálu zamestnania, dovolím si tvrdiť, je na tom .NET lepšie. Pre .NET programátorov sú dostupné ponuky od menších lokálnych firiem, ale aj od veľkých nadnárodných korporácií. Zatiaľ čo ako PHP programátor nájdete zamestnanie takmer výlučne v menších lokálnych firmách a budete vytvárať iba webové stránky. 

Záver

Ak môžem komukoľvek odporučiť ako začať s programovaním alebo s tvorbou webových stránok, je to jednoznačne .NET. Možno nie je na Slovensku medzi malými tvorcami webov tak známy, ale vytvoríte v ňom rovnako dobré, ak nie lepšie, webové stránky.

Ale hlavne získate potenciál širšieho uplatnenia.

 

So štúdiom .NET, programovania a tvorbou webových stránok môžete začať ihneď zdarma v tomto kurze


Začnite ihneď teraz >>



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?