Aký programovací jazyk vybrať?

Aký programovací jazyk vybrať?

Nováčik rozmýšľajúci o kariere programátora si kladie otázku: „Ako začať?“
Technológií, programovacích jazykov a pojmov je veľa. HTML, CSS, JavaScript, TypeScript, Java, C++, C#, Objective C, Python, Swift, SQL, XML, JSON, PHP, Angular, Laravel, Wordpress, Umbraco, MVC, .NET, ASP.NET …

Niet sa čo čudovať, že ak iba začínate, tak z toho môžete byť zmätený a neviete ako začať.

Ja som toho preskákal už dosť veľa. Začínal som, keď klasické PC u nás ešte neboli. Na strednej škole sme mali PMD 85, PMI 80 a Didaktik Alfa. Na vysokej škole som spoznal klasické PC a začal som programovať v operačnom systéme DOS. O pár rokov neskôr, keď už som pracoval, prišiel Windows. Potom niekedy na prelome tisícročia sa rozbehol internet a začali sme s kolegami programovať webové aplikácie. Dnes sú tu mobily, herné konzoly, smart TV, smart hodinky, inteligentná domácnosť, množstvo kadejakých menších, či väčších inteligentných pomocníkov, virtuálni asistenti, strojové učenie, atď.

Informačné technológie poskytujú neustále nové možnosti, dopyt po vývojároch narastá a voľných pracovných miest je neúrekom.

Ak sa zamestnáte v počítačovej firme ako vývojár, môžete zarábať kráľovsky a pracovať z domu, či z pláže pri mori.

Aby som vám uľahčil rozhodovanie, spísal som pár odporúčaní akým smerom sa pohnúť.

Začnite tvorbou webových stránok

PREČO?

V podstate akékoľvek práca programátora dnes vyžaduje znalosť fungovania internetu. Hry, mobilné aplikácie, webové stránky, bankovníctvo, inteligentná domácnosť ... čokoľvek sa rozhodnete vyvíjať, tak bez komunikácie cez internet dnes už asi žiadny program, či aplikácia nefunguje.

Ako funguje internet sa najjednoduchšie naučíte pri tvorbe webových stránok. Keď zvládnete tvorbu webových stránok, ľahko si nájdete prácu, hoci tá zrejme nebude patriť k tým najlepšie plateným v IT.

Ak sa budete usilovať, môžete to zvládnuť tak cca. za 3 mesiace. Osvojíte si základy HTML, CSS, JavaScript, prácu s databázou pomocou SQL a jeden z aplikačných programovacích jazykov. Ak ste rozhodnutý ostať pri vývoji webových stránok a neposúvať sa rýchlo ďalej, môžete zvoliť aplikačný programovací jazyk PHP a jeho nadstavby. Z môjho subjektívneho pohľadu by však bola škoda zatvárať si dvere pred sebou hneď na začiatku.

Vyberte si C#

PREČO?

PHP je jazyk používaný iba na tvorbu webových stránok, či webových aplikácií, ale už ho iba veľmi ťažko využijete na programovanie hier alebo mobilných aplikácií.

Okrem PHP máte ešte na výber Python, Javu a C#. Znalci budú namietať, že sú aj ďalšie jazyky, ale tie sú minoritné a budete sa iba ťažko vediet s niekým poradiť ako začiatočník.

Pokiaľ ide o Python, tak na Slovensku budete iba ťažko zhánať s touto znalosťou zamestnanie.

Java je populárnejšia, ale jej popularita klesá. V podstate ju už používajú na vývoj iba veľké korporácie. Vedieť Javu je platovo celkom zaujímavé a môže to znieť lákavo. Avšak ak nemáte vopred dohodnuté zamestnanie, kde na vás počkajú, kým sa programovať v Jave naučíte, tak mierite do riskantnej uličky.

Najširšie možnosti rozvoja a výberu zamestnania budete na začiatku mať, ak si vyberiete C#. Programovací jazyk C# využijete ihneď na začiatku pre tvorbu webových stránok, webových aplikácií, či eshopov. Ten istý C# viete využiť aj na vývoj Windows aplikácií, hier a dokonca aj na tvorbu mobilných aplikácií. C# dnes viete využiť na programovanie pre operačné systémy Windows, Linux aj Mac OS.

Ponuka pracovných miest, kde sa s programovacím jazykom C# uplatníte, je oveľa širšia ako u Javy. Zamestnať sa viete aj v malej aj vo veľkej firme, aj na Slovensku aj v zahraničí.

Po získaní prvého zamestnania sa postupne zoznámite v praxi s ďalšími technológiami, naučíte sa nové techniky, ovládnete viac programovacích jazykov. Už to bude oveľa jednoduchšie ako na začiatku. Objavíte nové rozsiahle možnosti.

Začnite teraz

Ak vám dáva zmysel, čo som napísal, začnite ihneď teraz kurzom DEVELOPER BOSS. Je to jediný ucelený kurz, ktorý vás prevedie od základov internetu a programovania až po vytvorenie svojej vlastnej webovej stránky. Naučíte sa vytvoriť aj eshop a hlavne získate znalosti potrebné na tvorbu webov s využitím programovacieho jazyka C# a systému na správu obsahu Umbraco.

S týmito znalosťami sa môžete zamestnať ako vývojár webových stránok alebo ako C# programátor.

Chcem vyskúšat kurz bezplatne >>

Bezplatný prístup už mám, chcem odomknúť celý kurz >>



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?